Kraj |
Gwinea |
Stolica |
Konakry |
Waluta |
frank gwinejski (GNF) 1 Frank = 100 centymów |
Rok wydania |
12.10.1995 |
Wartość |
500f |
Opis |
Znaczek pochodzi z serii "Kwiaty" i przedstawia groszek pachnący (athyrus odoratus) |
Groszek pachnący – gatunek rośliny rocznej wywodzący się z rejonu śródziemnomorskiego - Sycylia oraz południe Włoch, rozprzestrzeniający się także w innych rejonach i w wielu krajach uprawiany. W Polsce wyłącznie w uprawie jako roślina ozdobna, tylko przejściowo dziczejąca (efemerofit). Często uprawiane, jednoroczne pnącze.
Łodyga jest kanciasta, cienka i wiotka, osiąga od 1 do 2 m wysokości, w górnej części jest oskrzydlona. Liście ma pierzaste, złożone z jednej pary eliptycznych listków. Niektóre liście przekształcone w wąsy czepne, za pomocą których roślina chwyta się podpór. Co do kwiatów, są one delikatne o pastelowych barwach białej, żółtej, różowej, pomarańczowej czy niebieskiej. Kwiaty motylkowe o średnicy od 3 do 4 cm. Jest kwiatem silnie pachnącym. Kwitnie od czerwca do sierpnia.
Ze względu na swoje ładne i wonne kwiaty jest często uprawiany jako roślina ozdobna. Uprawiany jest na rabatach i na kwiat cięty, na altanach, balkonach, pergolach. Idealnie nadaje się na osłonę dobrze oświetlonych ścian i ogrodzeń. Wyhodowano kultywary o szerokiej gamie barw kwiatów, jednak są one mniej pachnące od typowej formy. Istnieją odmiany karłowe i wysokie, pnące.
Nasiona wysiewa się pod koniec marca lub na początku kwietnia wprost do gruntu, po 4–6 nasion w jednej kupce, w rozstawie 20 × 50 cm. Odmiany wysokie pnące, wymagają podpór. Groszek pachnący dobrze rośnie w miejscu ciepłym i nasłonecznionym, na glebie lekkiej, ale zasobnej w składniki pokarmowe, słabo zasadowej. Młode rośliny znoszą dość dobrze chłody, można więc wysiewać nasiona do gruntu już od połowy kwietnia. W temperaturze 15-18 stopni kiełkują po 14 dniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie podziękowania za pozostawienie komentarz i przeczytanie posta. To bardzo ważne - i niezmiernie miłe - dla autorów i twórców.