piątek, 14 grudnia 2018

#135 - Wyspy Świętego Tomasza i Księcia



Kraj
Wyspy Świętego Tomasza i Księcia
Stolica
São Tomé
Waluta
dobra (STD) 1 dobra = 100 centymów
Rok wydania
25.05.1993
Wartość
800Db
Opis
Znaczek przedstawia pieczarkę białawą (Psalliota arvensis).


Pieczarka biaława - gatunek grzybów z rodziny pieczarkowatych (Agaricaceae). Nazwę pieczarka biaława podał Władysław Wojewoda w 1987 r., w piśmiennictwie mykologicznym gatunek ten znany jest też pod nazwami: bedłka polowa, pieczarka owcza, pieczarka polna, pieczarka polowa.


Za młodu kapelusz jest jajowaty, później półkulisty, wypukły a w dojrzałym owocniku płaski. Powierzchnia naga, jedwabiście błyszcząca, o barwie od białej do kremowej. Po uciśnięciu żółknie.


Blaszki są wolne, gęste. W młodych owocnikach białe i dość długo pozostają białe. Z czasem siwobrązowe z mięsistym odcieniem, na koniec czekoladowobrązowe a nawet czarnobrązowe. Nigdy nie mają różowego odcienia.

Trzon o wysokość 5‒15 cm, grubość 1‒3 cm. Kształt cylindryczny, u podstawy zgrubiały, najpierw pełny, potem rurkowaty, łatwo odłamujący się od kapelusza, z dużym zwisającym pierścieniem u góry. Po uciśnięciu żółknie.

Miąższ biały, miękki i elastyczny, w starych owocnikach czasem żółtawy. Smak nieznaczny, zapach anyżowy.

Wysyp zarodników czarnobrązowy lub purpurowobrunatny. Zarodniki o średnicy 6‒8 × 4‒5 µm.

Występuje w Ameryce Północnej i Południowej, Europie, Azji i Australii. W Polsce jest pospolita.

Rośnie na ziemi w lasach iglastych, liściastych i mieszanych, w szkółkach leśnych, w ogrodach, na łąkach i pastwiskach, w ściółce leśnej i na różnego rodzaju odpadach organicznych. Owocniki wytwarza od maja do października. Rośnie pojedynczo lub w małych grupach. 

Saprotrof. Grzyb jadalny, przyrządzany na różne sposoby. Podczas gotowania traci anyżkowy zapach. Pieczarki zbierane mogą być jednak tylko przez doświadczonych grzybiarzy, istnieje bowiem niebezpieczeństwo pomylenia ich z śmiertelnie trującymi muchomorami: muchomorem jadowitym (Amanita virosa) lub z albinotyczną odmianą muchomora zielonawego (Amanita phalloides).

Jest wiele podobnych gatunków pieczarek. Wśród pieczarek o anyżowym zapachu podobna jest pieczarka bulwiasta (Agaricus silvicola), jej blaszki jednak przez długi czas są czerwonoróżowe. Pieczarka karbolowa (Agaricus xanthodermus) przebarwia się na żółto po uciśnięciu (podobnie jak p. biaława), ale pachnie karbolem. Wśród dużych pieczarek podobna jest pieczarka łąkowa (Agaricus campestris). 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie podziękowania za pozostawienie komentarz i przeczytanie posta. To bardzo ważne - i niezmiernie miłe - dla autorów i twórców.