Kraj |
Ukraina
|
Stolica |
Kijów |
Waluta |
Hrywna 1
hrywna = 100 kopiejek
|
Rok wydania |
3.02.2012 |
Wartość |
50 K |
Opis |
Znaczek
pochodzi z serii "Drzewa" i przedstawia liść
kasztanowca zwyczajnego (Aesculus hippocastanum)
|
Tłumaczenie |
Україна
– Ukraina; Aesculus hippocastanum – Kasztanowiec zwyczajny |
Kasztanowiec zwyczajny – gatunek drzewa z rodziny mydleńcowatych. Pochodzi z Półwyspu Bałkańskiego. Uprawiany jest w niemal całej Europie, w tym także w Polsce. Inne nazwy: kasztanowiec koński, kasztan dziki, kasztan gorzki.
Jest jedynym europejskim przedstawicielem swego rodzaju i jego współczesny zasięg ma charakter reliktowy. Gatunek był rozpowszechniony na kontynencie we wczesnym plejstocenie ok. miliona lat temu, ale przetrwał tylko w trzech izolowanych obszarach na Półwyspie Bałkańskim. Ze względu na rolę jaką mogli pełnić wielcy roślinożercy dla rozprzestrzeniania dużych nasion tego gatunku, za jedną z możliwych przyczyn znaczącego ograniczenia areału w plejstocenie uznaje się wymarcie w tym czasie megafauny. Główny obszar naturalnego występowania tego gatunku współcześnie, to góry Pindos w północno zachodniej i środkowej Grecji (Epir-Macedonia Zachodnia i Tesalia-Grecja Środkowa), w południowej Albanii i Macedonii. Drugi obszar położony jest w rejonie góry Osa na wschodnim wybrzeżu Tesalii w Grecji. Trzeci we wschodniej części Starej Płaniny we wschodniej Bułgarii, gdzie w rejonie Presławskiego Bałkana rośnie znaczna liczba drzew i w dużym zagęszczeniu. W Grecji znanych jest w sumie około 100 stanowisk tego gatunku, ale rośnie na niech nie więcej jak 1,5 tysiąca drzew łącznie. W południowej Albanii rośnie poniżej 500 drzew, przy czym na żadnym ze stanowisk nie ma ich więcej iż 50. Poza południem kraju rośnie w dwóch miejscach na wschodzie kraju i jednym na północy. W Macedonii gatunek obecny jest tylko w Parku Narodowym Bistra w dolinie Garskiej Reki, gdzie jest ponad 100 drzew, przy czym są one zagrożone planowaną budową elektrowni wodnej i zapory.
Gatunek został szeroko rozprzestrzeniony poza swoim naturalnym zasięgiem. Przeniesiony został początkowo ok. połowy XVI wieku do Konstantynopola, skąd trafił w 1576 do Wiednia (według niektórych źródeł już w 1557 miał dotrzeć do Pragi), a stamtąd dalej do Europy Środkowej i Zachodniej. W tym samym czasie nasiona miały też z Konstantynopola trafić do Pierandrei Matthioliego we Włoszech. Do Francji gatunek trafił w 1615, a do Anglii w 1633. W Polsce znaleźć się mógł już w XVI wieku (już Stefan Batory miał kazać sadzić przy Pałacu Królewskim w Łobzowie „stroyne kaśtańce”). Gatunek został szeroko rozprzestrzeniony jako drzewo ozdobne. Zwłaszcza w zachodniej Europie gatunek łatwo dziczeje – w Anglii, północnej Francji, w Niemczech, Danii i Czechach jest często rejestrowany w lasach, rzadziej w Polsce, na Słowacji, Węgrzech i dalej w południowej i wschodniej Europie.
Surowcem leczniczym jest kora z młodych gałązek kasztanowca (Cortex Hippocastani), którą pozyskuje się wiosną, a następnie suszy w przewiewie. W czerwcu zbiera się kwiaty kasztanowca (Flos Hippocastani), które suszy się w zacienionym i przewiewnym miejscu. Jednak w medycynie naturalnej największą wartość przypisuje się niedojrzałym owocom kasztanowca (Fructus Hippocastani immaturus), które zbiera się już w lipcu. Niekiedy w ziołolecznictwie wykorzystuje się też nasiona (Semen Hippocastani) oraz liście kasztanowca (Folium Hippocastani).
Owoce kasztanowca zawierają m.in. flawonoidy, garbniki, kumaryny i karotenoidy. Jednak ich najcenniejszym składnikiem jest escyna , czyli mieszanina saponin. Są to związki, które uszczelniają ściany naczyń krwionośnych i przywracają im elastyczność. Dzięki temu wyciągi z owoców kasztanowca usprawniają przepływ krwi w naczyniach żylnych, a tym samym zapobiegają zastojom i zakrzepom. W medycynie naturalnej stosuje się je więc w zaburzeniach krążenia żylnego kończyn dolnych, żylakach odbytu oraz w profilaktyce zakrzepowego zapalenia żył.
Z kolei wyciągi z owoców kasztanowca, stosowane w postaci okładów, przyspieszą proces gojenia się zmian pourazowych: obrzęków, stłuczeń, zwichnięć i zmiażdżeń, a także łagodnych oparzeń i odmrożeń, gdyż wykazują działanie przeciwzapalne i łagodnie ściągające. Dzięki zawartości garbników owoce kasztanowca mają także działanie rozkurczowe, przeciwzapalne i łagodnie zapierające na układ pokarmowy, w związku z tym stosowane są przy zapaleniu i nieżycie żołądka i jelit.
Nie należy przyjmować przetworów z owoców kasztanowca w zbyt dużych ilościach, gdyż mogą doprowadzić do nudności i wymiotów. Z kolei okładów nie należy stosować na otwarte rany.
W kosmetyce owoce kasztanowca znalazły zastosowanie do wyrobu maseczek, kremów, toników i innych preparatów przeznaczonych do cery naczynkowej. Można je również znaleźć w kosmetykach do cery dojrzałej i wiotczejącej, ponieważ poprawiają jej napięcie.
Z kolei w kuchni na bazie owoców kasztanowca przygotowuje się lecznicze wina i nalewki.
Myślę, że to może Was zaciekawić - Nalewka z kasztanowca ^_^
Rozgnieć 10 niedojrzałych kasztanów i przesyp je do dużego słoika. Zalej 4 szklankami wódki, zamknij szczelnie słoik i odstaw go na 2 tygodnie, pamiętając, aby co kilka dni nim potrząsać. Po tym czasie przecedź nalewkę i przelej ją do wyparzonych butelek. Należy przyjmować max. 5 kropli nalewki przed posiłkiem. Nalewkę z kasztanów można też stosować do nacierania ciała w bólach stawów i przy cellulicie.
Dajcie znać, jak ktoś zrobi, czy dobre. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie podziękowania za pozostawienie komentarz i przeczytanie posta. To bardzo ważne - i niezmiernie miłe - dla autorów i twórców.