Kraj |
Tanzania
|
Stolica |
Dodoma |
Waluta |
szyling
tanzański (TZS) 1 szyling = 100 centów |
Rok wydania |
28.06.1993 |
Wartość |
50 Sh |
Opis |
Znaczek
pochodzi z serii "Jaszczurki" i przedstawia legwana
zielonego (Iguana iguana)
|
Legwan
zielony – to gatunek jaszczurki z rodziny legwanów -
największy żyjący dziś przedstawiciel tej rodziny. Pod żuchwą u
osobników dorosłych zwisa charakterystyczny skórny fałd, większy
u samców. Tułów i ogon są bocznie spłaszczone. Przez grzbiet
biegnie grzebień. Kończyny tylne są wyposażone w długie palce.
Skóra jest pięknie ubarwiona na jaskrawą zieleń, a na ogonie i
tułowiu znajdują się ciemne pręgi.
Legwan
zielony występuje w naturze w lasach tropikalnych Ameryki Środkowej
i Południowej. Preferują lasy nad brzegami wód. Legwan zielony
został także wprowadzony sztucznie przez człowieka na Florydę.
Legwany
zielone prowadzą nadrzewny tryb życia. Zwinnie poruszają się po
drzewach, wspinając się na ich wierzchołki i skacząc z gałęzi
na gałąź. Wylegując się nieruchomo na słońcu pośród gałęzi
są słabo widoczne. Lubią też wodne środowisko. Świetnie
nurkują. Zaniepokojone rzucają się do wody z drzewa i długo
nurkują. Na ziemię legwany zielone schodzą w celu złożenia jaj,
rzadziej dla zdobycia pokarmu pochodzenia zwierzęcego. Są aktywne
za dnia.
Osiąga
długość ciała 220 cm, z czego na ogon może przypadać nawet 120
cm. Samice nie przekraczają 140 cm długości ciała. Ciężar ciała
wynosi zwykle 10-15 kg, maksymalnie 20 kg. Zęby ostre i dość duże.
To
gady roślinożerne. Zjadają kwiaty, liście, owoce. Polują także
na owady.
Samica
składa od 7 do 71 jaj. Okres inkubacji trwa 65-115 dni.
Gatunek
ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze
Gatunków Zagrożonych.
Legwan
zaciekle się broni. Może być wówczas niebezpieczny dla człowieka.
Kąsa i bije ogonem.
Mięso
legwana zielonego jest jadalne. Miejscowa ludność nazywa go nawet
leśnym kurczakiem z uwagi na mięso podobne w smaku do mięsa
kurczaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie podziękowania za pozostawienie komentarz i przeczytanie posta. To bardzo ważne - i niezmiernie miłe - dla autorów i twórców.