Kraj |
Wyspy
Świętego Tomasza i Księcia |
Stolica |
São Tomé |
Waluta |
dobra (STD) 1
dobra = 100 centymów |
Rok wydania |
26.10.1988 |
Wartość |
10 Db |
Opis |
Znaczek
pochodzi z serii "Grzyby". Przedstawia grzyba gąsówkę
fioletowawą (Rhodopaxillus nudus).
|
Tłumaczenie |
S. Tome e
Principe – Wyspy świętego Tomasza i Książęca; Rhodopaxillus
nudus – Gąsówka fioletowawa |
Wyspy
Świętego Tomasza i Książęca (port. República Democrática
de São Tomé e Príncipe) – państwo składające się z pięciu
wysp, leżących w Zatoce Gwinejskiej, na północ od równika.
Kilometry
bezludnych plaż, krystalicznie czysta błękitna woda, pagórkowaty
krajobraz, postrzępione formacje skalne i bujne lasy deszczowe –
to znaki rozpoznawcze najmniejszego i najmłodszego państwa w
Afryce.
Państwo
składa się z pięciu wysp pochodzenia wulkanicznego o dosyć
wysokiej, górzystej powierzchni. Nazwa pochodzi od dwóch głównych
wysp – są to Wyspy Świętego Tomasza (859 km2) i
oddalona o 150km Wyspa Książęca (142 km2). Pozostałe
wyspy tej niewielkiej republiki to – Pedras, Tinhosas i Ilhéu das
Rolas (leżąca na równiku).
Wyspy
został odkryte w 1471 roku przez João de Santarém i Pero de
Escobar. A około roku 1483 przybyli tu pierwsi portugalscy osadnicy.
Od 1522 roku wyspy stały się kolonią portugalską. W pierwszej
połowie XVI w zajmowano się tutaj uprawą i hodowlą trzciny
cukrowej, do której sprowadzano niewolników z zachodniej Afryki. Od
1951 roku wyspy stały się prowincją zamorską Portugalii. W latach
60, powstał tu ruch niepodległościowy, natomiast w 1973 roku
region otrzymał autonomię. A po następnych dwóch latach region
zyskał niepodległość.
Główny
sektor gospodarki stanowi rolnictwo oparte na plantacyjnej uprawie
m.in.: kakaowca, kawowca, palmy kokosowej i olejowej a także
bananów, wanilii, cynamonowca oraz manioku.
Gąsówka
fioletowa – gatunek grzybów należący do rodziny gąskowatych
(Tricholomataceae). Występuje na całej półkuli północnej w
strefie klimatu umiarkowanego, ale również w Australii i Afryce. W
Europie Środkowej jest pospolita. Najczęściej rośnie na ściółce
w lasach bukowych i świerkowych, ale czasami spotykana jest na
łąkach czy nawet pryzmach kompostowych. Zazwyczaj owocniki
pojawiają się późno, pod koniec sezonu grzybowego, czasami jednak
można je spotkać wczesną wiosną. Zazwyczaj występuje w grupach,
czasami nawet tworzy tzw. czarcie kręgi.
Dobry
grzyb jadalny, nadaje się zwłaszcza do marynowania w occie. Rzadko
robaczywieje. Nie nadaje się do jedzenia na surowo. Zawiera truciznę
rozkładającą czerwone ciałka krwi, prawdopodobnie podczas
gotowania czy smażenia trucizna ta ulega rozkładowi i dzięki temu
po zabiegach termicznych grzyb jest jadalny.
Ze
względu na fioletowe zabarwienie gąska naga jest łatwo rozróżniana
od innych grzybów. Podobna jest gąsówka brudnofioletowa (Lepista
sordida), jednak jest od niej dużo mniejsza. Laicy mogą pomylić z
niejadalnym zasłonakiem wonnym (Cortinarius traganus), który ma
żółty, gorzki i brzydko pachnący miąższ. Może też być
pomylona z zasłonakiem fioletowym (Cortinarius violaceus).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie podziękowania za pozostawienie komentarz i przeczytanie posta. To bardzo ważne - i niezmiernie miłe - dla autorów i twórców.