Kraj |
Gujana
|
Stolica |
Georgetown |
Waluta |
dolar gujański
(GYD) 1 dolar = 100 centów |
Rok wydania |
28.01.1988 |
Wartość |
2$ |
Opis |
Znaczek
pochodzi z serii "Fauna i Flora" i przedstawia grzyba
czernidłaka kołpakowatego (Coprinus comatus)
|
Tłumaczenie |
|
Czernidłak kołpakowaty (Coprinus comatus) - gatunek grzybów należący do rodziny pieczarkowatych (Agaricaceae). To bardzo pospolity grzyb wyrastający często w ogrodach, parkach, przy leśnych drogach, na łąkach, polach, pastwiskach, w miejscach ruderalnych - często w gromadach.
Kapelusz tego czernidłaka ma średnicę 3 - 6 cm i wysokość do 12 cm. Na początku jest jajowaty, walcowaty, zamknięty od dołu. W miarę wzrostu grzyba brzegi odrywają się, wywijają nieco ku górze, czasami pękają promieniście i cały kapelusz zaczyna się rozpuszczać zmieniając w czarną maź. Powierzchnia kapelusza jest biała, z białymi lub później beżowymi, kłaczkowatymi łuskami a na wierzchołku gładka, jasno ochrowa.
Od spodu kapelusza znajdują się gęste blaszki. U młodych osobników białe, z wiekiem różowieją a następnie czernieją i rozpływają się tak jak cały owocnik.
Trzon wysoki na 10-20 cm, gruby na 1 - 2 cm, walcowaty i rurkowaty. Na powierzchni bardzo delikatnie włóknisty, z pierścieniem pozostałym po oderwaniu się kapelusza - ten pierścień daje się przesuwać tak jak u czubajki kani.
Miąższ czernidłaka kołpakowatego jest biały, bardzo delikatny, kruchy, miękki i soczysty. Ma przyjemny zapach i smak.
To grzyb jadalny, ale tylko młode owocniki, które mają zupełnie białe blaszki. Po zebraniu należy go od razu oczyścić i przetworzyć bo pozostawiony na kilka godzin, nawet w lodówce, może zacząć się rozkładać i rozpływać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie podziękowania za pozostawienie komentarz i przeczytanie posta. To bardzo ważne - i niezmiernie miłe - dla autorów i twórców.